137 000 produkter ständigt i lager

Taklasthållare, köphjälp …

Söker du lasthållare, relinghållare eller skidhållare för ditt fordon? Här kan du välja mellan universella och fordonsspecifika lasthållare. Våra skidhållare kompletterar programmet helt. Vi är din specialist på lasthållare och skidhållare.

Vilken taklasthållare passar till min bil?

Innan du köper taklasthållare måste du ta reda på följande:

  1. Har bilen öppen eller sluten takreling eller ingen takreling alls?
  2. Hur ser fästpunkterna på taket ut om det inte finns någon takreling?
  3. Har taket dropplist, en normal takprofil, en T-spårsprofil eller en fastpunktsmontering?

Med hjälp av våra exempelbilder blir det lättare att svara på frågorna.

Sluten takreling

T.ex. Hyundai Santa Fe

Sluten takreling

Öppen takreling

T.ex. BMW 5-serien (E39 Touring)

Öppen takreling

Fastpunktsmontering

T.ex. Hyundai Santa Fe

T.ex. Hyundai Santa Fe

Fäste i dropplist

T.ex. Jeep Wrangler 3 DR

Fäste i dropplist

Normalt tak

T.ex. Hyundai Santa Fe

Normalt tak

T-spårsprofil

T.ex. Porsche Cayenne

T-spårsprofil

Vad ska jag tänka på innan jag köper?

1. Taklasthållarens form

När du har hittat rätt fästsystem för taklasthållare på din bil är det dags att tänka på formen på taklasthållarens rör.

Vi skiljer mellan stålrör och skenprofiler av aluminium. Stålrör är fyrkantsprofiler och aluminiumprofiler är oftast plattare varianter med T-spår.

Hållare med stålrörsprofil

Hållare med stålrörsprofil
T.ex. Thule Squarebar

Aluminiumprofil

Aluminiumprofil
T.ex. Thule Wingbar


2. Rörens tjocklek

Även rörens tjocklek är viktig för den planerade användningen. Kontrollera därför först för vilken rörtjocklek som passar till ditt planerade transportsystem. Den passande rörtjockleken står i takboxens datablad.

Viktig anvisning!

Alla takboxar eller takcykelhållare kan inte monteras på alla olika rörstorlekar.

Dachbox

Stålrör- eller stålrörsprofil

Stålrörsprofil

Stålrörsprofil
(ca 32 x 22 mm)

Användning och kvalitet

Den största skillnaden ligger nog i måtten och därmed bredden. Stålrörsprofiler är i regel utformade som fyrkantsrör med måtten 32 x 22 mm och lämpade för (nästan) allt som man kan montera på taket. De är förzinkade och plastade, så det finns inget rostproblem. Aluminiumprofiler väger lite mindre.

Nackdelen är att de oftast är bredare, upp till 80 x 35 mm. Här måste man även kontrollera att det du vill montera på taket är lämpat för denna aluminiumprofil. Detta spelar ingen roll om det finns möjlighet att montera med T-spåradapter, eftersom alla aluminiumprofiler passar för det monteringssättet.


Aerodynamik, utseende och montering

Aluminiumprofil med T-spår

Aluminiumprofil med T-spår
(max 80 x 35 mm)

Den som är mycket mån om hur det ser ut väljer naturligtvis aluminiumprofilen. Här satsar man inte bara på modern design, utan även aerodynamiken övertygar och visar på mycket goda resultat vid vindtunneltester, vilket ju även sparar bränsle. Dessa argument talar för sig själva och motiverar det högre inköpspriset jämfört med standardvarianten med stålrör.

Vid monteringen på bilen är det oftast ingen skillnad eftersom tillverkarna har en variant för stålrör och en för aluminiumprofiler. Här är det knappast något skillnad mellan monteringsfötterna.


Aluminiumprofil

Användbar yta!

På stårrörsvarianterna är den bara innanför stödfötterna. Fästen med byglar eller klamrar får inte fastas utanför stödfötterna!

På aluminiumskenor kan däremot bärskenans hela bredd utnyttjas med T-spår med T-spårsadaptrar.

Tips och tricks

"Whispbar" Antagligen världens tystaste taklasthållare


Whispbar-hållaren

Whispbar-hållaren vid test
i vindtunnel

Det är inte ovanligt att kunder klagar över högt buller från taklasthållaren och när bränslepriserna är höga vill dessutom alla bilister spara där det är möjligt. Två saker som anses som nackdelar med taklasthållare.

Företaget Yakima har nu utvecklat ett taklasthållarsystem som enligt firmans uppgifter är världens första verkligt tysta demonterbara taklasthållare. Hållarnas vingliknande profil är resultatet av många timmars noggrann forskning i vindtunnel och på vägar.

Denna aerodynamiska form minskar luftmotståndet rejält. Tester med obelastade tvärbalkar har visat att Whispbar gör 40-70% mindre luftmotstånd än jämförbara konkurrerande produkter. Det resulterar inte bara i mindre vindbuller, utan man sparar även bränsle.


T-Nut

Vad menas med T-spår?

Ett T-spår är ett spår i taklasthållarbalken. De finns oftast i taklasthållare med aluminiumprofiler.

Med hjälp av T-spårsadaptrar kan t.ex. takboxar eller takcykelhållare fästas ännu säkrare.


Aluminiumprofil med T-spår

Vad är rörtjocklek?

Med rörtjocklek menas måtten på lasthållarbalkens diameter. Bilden till höger visar en taklasthållare med T-spår i aluminiumprofil med rörtjockleken 80x35 mm.

Rameder använder kakor för att ge dig bästa möjliga service. Om du fortsätter att surfa i internetbutiken godkänner du användningen av kakor. Läs mer i vår sekretesspolicy.

Ok, jag godkänner