Meny

Köp takräcken - för bagagetransport på fordonstaket

Det viktigaste redskapet för att transportera bagage eller cyklar på ett fordonstak är utan tvekan takräcket. Oavsett om det är ett cykelställ eller en takbox som ska monteras på taket - det går inte utan takräcke. Så om du redan nu planerar din nästa semester men inte har tillräckligt med plats i bilen för all packning kan du ta reda på allt som finns att veta om de olika formerna av takräcken i vår informativa guide och använda vår sökare för snabbt och enkelt välja rätt produkt till ditt fordon.

Som fackmän med över 20 års erfarenhet lägger vi stor vikt vid högkvalitativa produkter. Från takräcken för fordon med takrelingar till universella takräcken - här kan du köpa takräcken för nästan alla fordonstak. Är du osäker på om takräcket du är intresserad av att köpa kommer att passa på din bils tak?

köp takräcke nu

Rekommenderade produkter

Lasthållarsystem G3 Clop infinity 77 cm - 115 cm

Nyttolast: 75 kg, Taktyp: beroende på modell, Form: Stålrör, Färg: svart, Antal Lasthållare: 2

Lasthållarsystem G3 Clop infinity alu 77 cm - 115 cm

Nyttolast: 75 kg, Taktyp: beroende på modell, Form: aluminiumprofil (klassisk), Färg: silver, Antal Lasthållare: 2

Lasthållarsystem Thule SmartRack XT 118 cm

Nyttolast: 100 kg, Taktyp: för fordon med traditionell takreling (rails), Form: 4-kantprofil, Färg: svart, Antal Lasthållare: 2

-1%
Lasthållarsystem Thule SmartRack XT 135 cm

Lasthållarsystem Thule SmartRack XT 135 cm

Nyttolast: 100 kg, Taktyp: för fordon med traditionell takreling (rails), Form: aluminiumprofil (klassisk), Färg: silver, Antal Lasthållare: 2

971,99 kr
1 335,99 kr
2 305,99 kr
2 548,99 kr

Köpråd för takräcken

 1. Vad behöver jag ett takräcke till? Grundmodulen för taklasttransport
 2. Takräcken från Thule, Menabo och G3
 3. Att välja rätt takräcke: Vilken räcke passar min bil?
 4. Fordonstakstyper: takrelingar, normaltak med mera.
 5. Universiella takräcken - lämliga för nästan alla fordon
 6. Takräcken som fäst i relingen: relinghållaren
 7. Takräcken av stål eller aluminium- fördelar och nackdelar
 8. Checklista- vad bör jag tänka på innan jag köper ett takräcke?
 9. Takräckestillbehör: från täcklister till lås
 10. Välj takräcke till ditt fordon

1. Vad behöver jag ett takräcke till? Grundmodulen för taklasttransport

Takräcken, även kända som taklasthållare, är perfekta för att skapa ytterligare lagringsutrymme för transport av skrymmande föremål. Själva takräcket kan inte transportera någon last, det är ett redskap som används för att fäsa transportanordningar såsom takboxar, cykelställ eller skidställ på biltaket. Takräcket är därför särskilt lämpligt för familjer som vill åka på semester. Det extra lagringutrymmet på biltaket ger mer utrymme inuti bilen, något barn gillar att utnyttja i baksätet.

På den årliga cykel- eller skidsemestern är naturligtvis alla andra passagerare också glada över mer benutrymme. Vill du transportera en kanot eller en kajak på taket på din bil? Då behöver du speciella kanot- eller kajakhållare för takmontering. Vissa människor är obekväma med att köra bil med släp eller har ingen bil med dragkrok, hur ska då den extra lasten transporteras? Med en kombination av takräcke och takbox kan många släpvagnsresor undvikas.

Notera

Ett takräcke kan inte ensamt transportera en cykel. Du behöver också en cykelhållare för ett takräcke.

2. Takräcken från Thule, Menabo och G3

Innan du köper ett takräcke behöver du ta reda på så mycket som möjligt: ​​vilket takräcke är rätt för min bil? Vilken takräckestillverkare erbjuder det bästa pris-prestanda-förhållandet? För att göra det lättare för dig att hitta det perfekta takräcket erbjuder vi ett urval av takräcken från välkända tillverkare. Urvalet av dessa tillverkare är baserat på vår mångåriga branscherfarenhet.

 • Thule takräcken från Malmö, Sverige, erbjuder slitstarka och extremt väderbeständiga takräcken med bland annat sin klassiska "WingBar".
 • F.lli Menabo takräcken har en italiensk design med fokus på aerodynamik.
 • G3 takräcken: Klassiska och moderna takräcken med det bästa förhållandet mellan pris och prestanda.

Tips

Vi rekommenderar att du söker efter ett takräcke till ditt fordon med hjälp av vår takräckessökare.

3. Att välja rätt takräcke: Vilken räcke passar min bil?

När du ska köpa ett takräcke inspektera då först ditt biltak. Beroende på vilket fordon du har är antalet taklasthållare som passar begränsat. Inte alla takräcken passar alla bilar. Rätt takräcke till din bil är beroende på hur din bils Fahrzeugdach-Typ bestimmt. In unserem tak är utformat. I vår takräckessökare kan du antingen ange fordonets registreringsnummer eller genom att välja tillverkare, modell och motor med bara några få musklick få fram rätt takräcke.

Vi rekommenderar att du stämmer av med följande checklista eller ställer dig själv följande frågor innan du köper ett takräcke:

 • Har din bil klassiska relingar, integrerade relingar eller inga alls?
 • Hur ser fästpunkterna ut på mitt fordonstak ut om det inte finns några relingar?
 • Har taket Fixpoint (fästpunkter), T-spårsprofil, Dropplist eller inga fästpunkter alls?

4. Fordonstakstyper: takrelingar, normaltak med mera.

Valet av takräcke och fästsystem beror helt på hur fordonets tak ser ut: tak med integrerade relingar och klassiska relingar är särskilt vanliga. Dessutom finns det naturligtvis andra fästsystem:

Klassiska (öppna) relingar
t.ex. Dacia Duster, Skoda Octavia

Klassiska (öppna) relingar

Integrerade (stängda) relingar
t.ex. Hyundai Santa Fe

Integrerade (stängda) relingar

Fixpoint (fästpunkter)
t.ex. VW Caddy III

Fixpoint (fästpunkter)

Dropplist
t.ex. Jeep Wrangler 3 DR

Dropplist

normalt tak utan fästpunkter
t.ex. Audi A1 / Honda Civic VIII

normalt tak utan fästpunkter

T-spårprofil
t.ex. Porsche Cayenne (955)

T-spårprofil

Tips

 • Skillnaderna mellan takrelingsvarianterna är i huvudsak rent visuella.
 • De klassiska relingarna är vanligtvis mer praktiska, eftersom monteringsalternativen är betydligt större och mer flexibla.
 • Ett takräcke kan enkelt eftermonteras på många olika fordonstyper.

Vad menas med en T-spårskena?

Under en T-spårskena finner man ett spår på laströret. I huvudsak är det takräcken med aluminiumprofil som har dessa. Med hjälp av T-spårsadaptrar kan man fästa t. ex. takboxar eller cykelställ ännu säkrare i själva takräcket.

Tjockleken hos takräckesprofilen (tidigare stångtjocklek) - vad är det?

Om man talar om tjocklek i samband med en takräckesprofil, menas tvärsnittsmåttet på laströret. Den högra bilden visar ett takräcke med T-spår aluminiumprofil och ett tvärsnittsmått på tackräckesprofilen på 80x35 mm.

Notera

För att du ska få så bra information som möjligt har vi sammanställt en guide.

5. Universellt takräcke - lämplig för nästan alla fordon

Universella takräcken kännetecknas av att de är kompatibla med nästan alla fordon. Däremot passar inte ett universellt takräcke med ett fästsystem för integrerade relingar på ett fordon med klassiska (öppna) relingar. Många tycker att universella takräcken gör det lättare att välja takräcke.

köp universella takräcken nu

6. Takräckesfästen

På relingarna

Vill du fästa relinghållaren till takräcket på bilens reling? Se först till att lasthållarfoten bara vilar löst på relingen. Du bör bara dra åt fötterna efter det att du placerat lasthållarrören och hittat en optimal viktfördeling på bilens relingar.När du gort det drar du åt handtagen först efter att du kontrollerat att avståndet mellan lasthållarrörern följer tillverkarens rekommendationer.

Fästsystem på bilar utan relingar

Taklasthållare utan fästsystem för relingar måste klara sig utan särskilda fästpunkter på takytan. Men det är inga problem, det finns taklasthållare med gummilackerade, billacksvänliga, lasthållarfötter som förankras i bilens dörrkamrar. Dessa kan även köpas enskilt. När du installerar takräcket, var uppmärksam på att lasthållarfötterna klickar när du sätter dem på plats - då vet du att du gjort rätt. På vissa modeller är lasthållarfötterna redan förmonterade på lasthållaren.

7. Takräcken av stål eller aluminium - fördelar och nackdelar

Fördelarna mellan de olika materialen är små. Den största skillnaden mellan ett takräcke gjort av stål eller aluminium är måtten och användningsområde. Profiler av stål är vanligtvis fyrkantinga och har ett tvärsnittsmått på ca. 32 x 22 mm. Dessa lämpar sig för nästan alla former av taklastbärare. De är både galvaniserade och har en gummibeläggning, så rost är inget problem. Dessutom är stål extremt robust tack vare sin hållfasthet. Stål har dock en nackdel gentemot aluminium: det är ett tyngre material. Skillnaderna är väldigt små, men de märks ändå på den lägre bränsleförbrukningen.

Om du uppskattar ett vackert fordonsutseende kan du naturligtvis bara välja aluminiumprofilen. Med denna profil är inte bara den moderna designen i förgrunden, aerodynamiken är också övertygande i och med mycket goda testresultat i vindtunneln med motsvarande besparingspotential i bränsleförbrukning jämfört med fyrkantiga stålprofiler. Dessa skäl talar för sig själva och motiverar det något högre inköpspriset jämfört med de vanliga stålprofilerna. Däremot påverkar inte takets form och eventuella fästpunkter valet mellan stål och aluminium, alla varianter av lasthållarfötter finns till båda materialen.

Takfäste

Notera anändningsområdet!

När det kommer till stålprofiler är det bara ytan inom lasthållarfötterna som kan nyttjas. U-byglar eller klammrar får inte användas för att fästa taklast utanför lasthållarfötterna. Å andra sidan: med skenor av aluminiumprofil och t-spårskena och med en t-spårsadapter kan hela skenans bredd användas för fästning.

8. Checklista - vad ska jag tänka på innan jag köper ett takräcke?

Der neue Squarebar Dachträger

Takräckets form

När du har valt ett passande fästsystem till ditt takräcke bör du tänka på takräckets form. Här skiljer vi mellan rörprofiler av stål och aluminium. Stålprofilen är ofta fyrkantig och aluminiumprofilen är mestadels platt och med en T-spårskena.

Egenskaper och material

FRÅGA: Uppskattar du ett slitstarkt material med lågt inköpspris? SVAR: Vi rekommenderar då ett takräcke av stål.

FRÅGA: Fäster du mer vikt vid aerodynamik, luftmotstånd och lågt körljud? SVAR: Då rekommenderar vi ett takräcke i aluminium.

Ju oftare ett takräcke i aluminium används, desto mer kompenseras det högre inköpspriset jämfört med ett tak i stål på grund av dess bränslebesparande egenskaper.

Tjockleken hos takräckesprofilen

Tjockleken hos takräckesprofilen är en viktig faktor beroende på tänkt användningsområde. Du bör därför i förväg kontrollera vilka dimensioner (tvärsnittsmått) som din taklastskonstruktion passar. De tillåtna måtten finns i taklastkonstruktionens monteringsanvisning.

GS-märke

Innan du köper ett takräcke för en bil bör du kontrollera om takräcket i fråga har tilldelats ett GS-märke. GS-märket betyder att produkten testats och befunnits stå i överensstämmelse med tyska kvalitets- och säkerhetsstandarder. Så om du lägger stor vikt vid säkerheten, bör du köpa ett takräcke med ett GS-märke.

Takräckeslås

Vissa takräcken kan låsas. Takräckeslåset fungerar som stöldskydd och sätts på lasthållaren. Detta tillbehör finns dock inte till alla takräcken. Så om du lägger stor vikt vid säkerhet bör du köpa ett låsbart takräcke.

Tänk på

Inte alla takboxar eller takcykelställ kan fästas på alla takräcksprofiltjocklekar.

9. Takräckestillbehör: från täcklister till lås

Ett takräcke kan utrustas med många olika tillbehör.
Dessa tillbehör är mycket populära bland kunder:

 • Låsset
 • Förhöjningskit till Skidhållare
 • Spännband
 • Lastbegränsare
 • Takkorg.

10. Välj takräcke till ditt fordon

Nu kan det inte bli fel när du köper ett takräcke till din bil. Efter att ha läst vår guide är du väl förberedd för att köpa ett takräcke och med rätt tillbehör. För att kunna erbjuda dig rätt takräcke till ditt fordon har vi utvecklat en fordonssökare. I det första steget väljer du helt enkelt din fordonstillverkare.

Takräcken

Fordonstillverkare översikt